Chleb jest stałym gościem na naszych stołach. Zazwyczaj kupujemy go w sklepie, ale bywają domy, w których zwyczaj własnoręcznego pieczenia chleba przetrwał do dzisiaj. Chleb zawsze traktowano w Polsce z szacunkiem, gdy upadł na ziemię, podnoszono go i całowano. Nawet zmiecione ze stołu okruszki wrzucano do ognia, a nie do śmietnika.
Dnia 23 września 2015 r. pierwszego dnia jesieni klasa III A zorganizowała „Dzień chleba”. Dzieci przyniosły do szkoły różne gatunki chlebów: był chlebuś z mąki żytniej, orkiszowej, chlebek razowy, wieloziarnisty - każdy inaczej smakował i każdy był pyszny, pachnący i chrupiący. A dlaczego te chlebki tak smakowały? Otóż dlatego, że upiekły je babcie i tatuś dzieci z klasy III A.
Serdecznie dziękujemy za wspaniałe wypieki: p. Wiesławie Bałys, p. Marii Jamróz, p. Marii Kasperek, p. Anicie Tatar oraz p. Grzegorzowi Sparzyńskiemu. Życzymy Państwu wytrwałości w pielęgnowaniu tradycji domowego wypieku chleba.
ZOBACZ ZDJĘCIA